Bouw van een strobalen woning

Muur uit stampleem

Stampleem is een mengeling van klei, zand en grind. Licht vochtige stampleem wordt in een bekisting aangebracht in lagen van 15cm en verdicht tot 9cm. Na het verdichten, ontstaat er een monolitisch en sterk geheel.

Hier is er gewerkt met rode Kastar van BC Materials. Zij verwerken uitgegraven grond van Brusselse werven tot verschillende bouwmaterialen. Stampleem is een volledig natuurlijk product. Dankzij de korte transportlijn en beperkte energie bij verwerking, heeft deze stampleem een zeer lage ecologische voetafdruk.

 

Vloer met schelpen

Schelpen zijn een natuurlijk alternatief voor een vloeropbouw op volle grond, ze houden het vocht uit de bodem tegen en werken daarboven ook isolerend.

De schelpen komen uit Yerseke in Zeeuws-Vlaanderen, net als onze mosselen. Ze worden uit de Noordzee gevist en meermaals gewassen, eerst met zeewater erna met zoet water.

Ze komen in silo-vrachtwagens toe op de bouwplaats en worden onder hoge druk ingeblazen. Verder aandammen is niet meer nodig.

 

Muurisolatie van strobalen

Strobalen zijn een restproduct van de graanteelt, ze bestaan uit samengeperste dode plantenstengels van een graangewas. Doordat het stro zeer sterk wordt samen geperst, hebben de strobalen een uitstekend isolerend vermogen. De strobalen zijn ongeveer 36cm hoog, 47cm breed en 80cm lang. Ze werden hier op hun breedste kant tussen een houtskelet structuur geplaatst. Ze hebben dus geen dragende functie.

Strobalen hebben de meest negatieve koolstofbalans van alle isolatiematerialen. Dit wil zeggen dat ze tijdens hun productie (groei) meer koolstofdioxide opnemen dan dat ze uitstoten. De strobalen komen van een lokale boer op 40km van de bouwplaats, een echt lokaal product.

 

Vloerisolatie van kalkhennep

De vloer op volle grond bestaat uit een laag schelpen met daarop een laag kalkhennep van 20cm. De kalkhennep is de belangrijkste isolerende laag van de vloer.

Kalkhennep is een mix van hennepscheven, kalk en een mineraal additief. De hennepscheven komen van de hennepplant. Deze plant heeft weinig water en geen pesticiden nodig om te groeien, tegelijk neemt ze veel CO2 op en zuivert de lucht en de bodem. Op ecologisch vlak een superplant dus.

Op deze werf is er gekozen voor de droge kalkhennep van Exie. Deze werden geleverd in zakken van 80L. Deze moesten enkel te worden uitgestrooid over de schelpen, met een hark gelijkmatig verdeeld en met een gazonwals verdicht.

 

Gevelpleister met traskalk

Aan de buitenzijde worden de strobalen rechtstreeks bepleisterd met traskalkpleister. Traskalk is een natuurproduct gemaakt uit een vulkanisch gesteente (tras) en kalk. Het is duurzaam verantwoord, waterwerend, ademend en elastisch.. uitermate geschikt voor het pleisteren van strobalen.

Traskalkpleister op strobalen wordt in drie lagen aangebracht. De eerste laag zorgt ervoor dat de strobalen beschermt zijn tegen regen en wind. De eerste laag dient 6-12 maanden uit te drogen en langs binnen bepleisterd met leem.

Hierna volgen nog een tweede laag met een wapeningsnet en derde laag als afwerklaag.

 

Leemvloer

In de leefruimte is er gekozen voor een leemvloer bovenop de schelpen en kalkhennep. De leem bestaat voor 100% uit natuurlijke materialen en is een combinatie van klei, zand en grind.

De kleigrond is afkomstig van een boer op 26km van de werf, voor het zand is er rijnzand gebruikt en als grind is er gekozen voor dolomiet.

De leemvloer is opgebouwd uit 2 lagen: een basecoat van 14cm en een topcoat van 3cm. De basecoat kan je vergelijken met een chape, deze moet eerst volledig uitgedroogd zijn voor de afwerklaag wordt geplaatst.